Olejek jaśminowy, eteryczny

Olejek jaśminowy, eteryczny
169,00
Wybierz pojemość
- wybierz -
  • 30 ml
  • 60 ml
Zapytaj o produkt

Opis produktu

Kwiat jaśminu to od niepamietnych czasów symbol miłości i romansu. Swoje otoczenie wypełnia intrygującym, mocnym, słodkim zapachem. Charakteryzuje się również właściwościami lecznicznymi i pielęgnacyjnymi, których w wielu regionach świata docenia się już od setek lat.

Starożytni Egipcjanie używali jaśmin do łagodzenia bólów głowy. Medycyna chińska z kolei stosuje jaśmin:
  • jako wsparcie przy oczyszczaniu organizmu
  • przy zaburzeniach pracy wątroby
  • przy problemach z oddychaniem, spowodowanych m.in. infekcjami dróg oddechowych
  • przy przeziębieniu oraz kaszlu
  • w przypadku dyskomfortu w okresie ciąży i porodu
  • do regulacji cyklów miesiączkowych
  • jako środek wspomagający laktację (dla matek karmiących piersią)
Chińczycy do dzisiaj piją herbatę jaśminową jako lekarstwo na różne problemy takie jak wzdęcia, marskość wątroby, czerwonka lub zapalenie wątroby.

Jaśminowy olejek eteryczny jest pozyskiwany z płatków kwiatów jaśminu. Ponieważ do produkcji jednego kilograma olejku wymagane jest około tony kwiatów, czysty olejek jaśminowy potrafi być niezwykle drogi. Jest on bardzo cenionym surowcem przez perfumiarzy - na przestrzeni dziejów stał się składnikiem kilku słynnych kompozycji perfumowych.

Jeśli przyjrzycie się etykietom wielu naturalnych kosmetyków i organicznych, jest bardzo możliwe, że pomiędzy skladnikami znajdziecie olejek jaśminowy. Tak naprawde jaśmin jest w pielęgnacji skóry stosowany od wieków.
Oprócz tego olejek jaśminowy doskonale działa na włosy. W Indiach i Pakistanie jest tradycyjnie używany do codziennej pielęgnacji włosów.

Zastosowania i właściwości surowca w mieszankach i produktach kosmetycznych:
  • leczenie skóry suchej, łuszczącej się lub odwodnionej
  • łagodzenie egzemy  i atopowego zapalenia skóry
  • zapobieganie i usuwanie rozstępów
  • usuwanie blizn (na przaklad po trądziku) i śladów po czyrakach i innych ranach
  • utrzymywanie młodzieńczego wyglądu cery
  • wzrost i regenerację włosów
  • wzmacnianie struktury włókna włosa
  • nawilżanie i wzmacnianie skalpu
  • leczenie łupieżu
  • podkreślenie koloru wlosów
Jakość surowca ma kluczowe znaczenie dla jakości samego produktu. Do produkcji olejku jaśminowego firmy El-Baraka używane są starannie wyselekcjonowane surowce, pochodzące z upraw ekologicznych. Kolejnym istotnym aspektem zapewniającym wysoką jakość naszego produktu jest delikatna i sprawdzona metoda produkcji, a następnie odpowiednie przechowywanie olejku. Nasz olejek jaśminowy, podobnie jak inne olejki firmy El-Baraka, jest czysty, nierozcieńczony i wyróżnia się wyjątkowo mocnym stężeniem. Z tego powodu dozuje się go kroplami. Przez długi czas zachowuje swoją skuteczność.

Olejek jaśminowy ma szeroki zakres zastosowań:
  • jest on bardzo odpowiedni do domowej produkcji perfum.
  • nadaje się także do róznych innych kosmetyków domowych, mydeł i preparatów do pielęgnacji skóry i włosów
  • kilka kropelek olejku jaśminowego możesz dodać także do ulubionego balsamu do ciała, szamponu, żelu pod prysznic, kremów przeznaczonych do skóry i ciała i podobnie - dzięki temu możesz czerpać korzyści z jego pięknego zapachu i dobrego wpływu na cerę
  • dzięki pięknemu zapachowi i dobroczynnemu działaniu na skórę nadaje się do mieszanek do masażu
  • doskonale nadaje się do komineka aromaterapeutycznego lub dyfuzora
  • bardzo przyjemna jest kąpiel z dodatkiem kilku krople olejku (świtnie wpływa na ciało i umysł)
  • nadaje się do domowej produkcji świec zapachowych i odświeżaczów powietrza
  • można również dodawać go do prania oraz ekologicznych środków czyszczących

Aromaterapia

Zapach jaśminu jest naprawdę legendarny, całkowocie wyjątkowy i bardzo atrakcyjny. Wywołuje uczucie relaksu, działa przeciwskurczowo potrafi przynosić ulgę w stresie, leku oraz depresji. Pomaga w dolegliwościach kobiecych. Dobrze może służyć do utrzymywania równowagi emocjonalnej podczas terapii leczenia uzależnień. Przyjemny aromat olejku jaśminowego pobudza organizm do samodzielnego wytwarzania serotoniny, która ma korzystny wpływ na ogólne samopoczucie, aktywność umysłową i wspomaga wzrost zapału do pracy. Stanowi on takže pomoc w przypadku problemów ze snem.

Olejek jaśmonowy się bardzo dobrze komponuje z:

  • olejkiem z bergamotki
  • olejkiem z drzewa sandałowego
  • olejkiem różanym
  • cytrusowymi olejkami

Można spróbować takže połączenie z: 

  • olejkiem waniliowym
  • piżmowymi olejkami
Przeciwwskazania:
  • kobiety w ciąży nie powinny stosować olejku jaśminowego, z powodu jego działań przyspieszających akcję porodową
  • należy unikać zbyt dużych dawek, mogących wprowadzać splątanie myśli i bezwład (z powódu działania relaksującego i uspokajającego)
  • pomimo delikatnych właściwości może olejek u niektórych osób wywoływać reakcje alergiczne, szczególnie podczas stosowania bezpośrednio na skórę, na otwarte rany lub zadrapania
Skladniki: 100% czysty, naturalny, nierozcieńczony, perfumowy olej Jasminum.

Instrukcje użycia:
  • Ze względu na czystość olejku, należy go dozować z umiarem, kroplami.
  • Nie stosować bezpośrednio na błony śluzowe.
  • Jeśli chcesz nałożyć olejek na skórę, wymieszaj jego niewielką ilość z substancją nośną (olej roślinny, żel, ulubiony krem, żel pod prysznic, woda po goleniu, itp.). Nierozcieńczony może powodować podrażnienia skóry.
  • Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na składnik produktu.
  • Olejek nie jest lekarstwem oraz nie zastępuje zróżnicowanej diety.
  • Przechowywać w miejscach niedostępnych dla małych dzieci.
  • Unikać kontaktu olejku z oczami.
  • W okresie ciąży, przyjmowania leków, lub w przewlekłych chorobach zalecamy przed zastosowaniem olejku skonsultowanie się z lekarzem.
  • SZCZEGÓŁOWE INFO: Zasady stosowania olejków
Warunki użycia: Ostrożnie zamknij butelkę olejku i przechowuj w chłodnym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Właściwie przechowywane olejki zachowają swoją potencji przez wiele lat. Gwarantowany okres trwałości po otwarciu wynosi trzy lata (przy odpowiednim przechowywaniu).

Podstawową informacją przy stosowaniu olejków: Naturalne olejki roślinne należy stosować w mieszankach. Wymieszanie 2-3 olejków zwielokrotnia ich działanie. Możesz także dodawać olejki do kremów i balsamów, których normalnie używasz.

  • Dostawa produktu jest ograniczona do terytorium Polski.
  • Klient otrzyma opłacony towar w ciągu 2 - 5 dni roboczych.
  • Akceptowane sposoby płatności: Szybkie przelewy, Blik, Wplata na konto.
OpakowanieBrązowe szkło
Kraj pochodzeniaEgipt
Pojemność30 ml / 60 ml
ProducentEl-Baraka
Zapisz się do naszego newslettera

Aby otrzymywać informacje o promocjach i nowościach w naszym sklepie

Ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług statycznych, społecznościowych i funkcjonalnych. Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies można określić w ustawieniach przeglądarki internetowej. Politika cookies

Zgoda