Olejek lawendowy, eteryczny

Olejek lawendowy, eteryczny
99,00
Wybierz pojemość
- wybierz -
  • 30 ml
Zapytaj o produkt

Opis produktu

Lawenda wąskolistna jest bardzo popularną olejkodajną krzewinką. Większość ludzi kojarzy niekończące się pola lawendy z typową atmosferą francuskiej Prowansji. Wyjątkowe właściwości lecznicze lawendy doceniał nawet Hipokrates. Niepowtarzalny, kwiatowo-ziołowy zapach lawendy od wieków jest doceniany przez perfumiarzy na całym świecie.

Olejek lawendowy posiada słomkowo–żółtą barwę oraz charakterystyczną, przyjemną, głęboko ziołowo–kwiatową woń i silny, lekko gorzkawy smak. Jest on pozyskiwany metodą destylacji parą wodną z rozwiniętych kwiatów rośliny, ściętych razem z z częścią łodygi. Ma cudowne właściwości terapeutyczne. W aromaterapii był używany już w starożytności zarówno ze względu na aromat, jak i właściwości lecznicze. W medycynie naturalnej służy do kojenia nerwów i wyciszania oraz do leczenia ran i niewielkich otarć. Dzisiaj olejek lawendowy jest częstym składnikiem perfum, wód i mydeł toaletowych, ale jest stosowany także w farmacji..

Zastosowania i właściwości surowca w mieszankach i produktach kosmetycznych:
Olejek lawendowy znajdziemy naprawde w wielu różnych produktach kosmetycznych, ponieważ jego działanie na skórę i włosy jest wyjątkowo korzystne.

Skóra:
  • pomoc w walce z trądzikiem (działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne)
  • ograniczanie wydzielania sebum - redukucja krostki, zaczerwienia i nadmiaru łoju
  • łagodzenie bólu oraz świądu
  • łagodzenie stanów zápalných skóry
  • oczyszczanie skóry
  • przyspieszanie procesu gojenia się ran, oparzeń oraz ukąszeń owadów
  • kosmetyki przeciw starzeniu skóry
  • zapobieganie powstawaniu blizn i zmarszczek
Włosy:
  • wspomaganie wzrostu nowych włosów (zwiększa krążenie)
  • ustabilizowanie naturalnej produkcji oleju w obrębie skóry głowy
  • pomoc przy zwalczaniu wszy (płukanka do włosów z olejkiem z lawendy)
Zastosowania i właściwości surowca w mieszankach do masażu:
  • usuwanie bólu mięśni
  • usuwanie bólów reumatycznych
  • poprawę kondycji skóry w przypadku cellulitu
  • rozszerzenie włosowatych naczyń krwionośnych i przekrwienie skóry
  • pomoc przy nadmiernym gromadzeniu się płynów w organizmie
  • łagodzenie stresu i zmęczenia
  • pomoć w uśmierzaniu bolów miesiączkowych przy skąpych menstruacjach (ciepłe kompresy lub delikatny masaż dolnej części brzucha)
Jakość surowca ma kluczowe znaczenie dla jakości samego produktu. Do produkcji olejku lawendowego firmy El-Baraka używane są starannie wyselekcjonowane surowce, pochodzące z upraw ekologicznych. Kolejnym istotnym aspektem zapewniającym wysoką jakość naszego produktu jest delikatna i sprawdzona metoda produkcji, a następnie odpowiednie przechowywanie olejku. Nasz olejek lawendowy, podobnie jak inne olejki firmy El-Baraka, jest czysty, nierozcieńczony i wyróżnia się wyjątkowo mocnym stężeniem. Z tego powodu dozuje się go kroplami. Przez długi czas zachowuje swoją skuteczność.

Olejek lawendowy ma szeroki zakres kolejnych zastosowań:
  • niepowtarzalny, kwiatowo-ziołowy zapach lawendy od wieków jest doceniany przez perfumiarzy na całym świecie
  • olejek lawendowy posiada działanie dezodorujące, nadaje się do produkcji domowych antyperspirantów
  • nadaje się takže do róznych kosmetyków domowych, mydeł i preparatów do pielęgnacji skóry, włosów i całego ciała
  • kilka kropelek olejku lawendowego możesz dodać także do ulubionego balsamu do ciała, szamponu, żelu pod prysznic, kremów przeznaczonych do skóry i ciała i podobnie - dzięki temu możesz czerpać korzyści z jego pięknego zapachu i dobrego wpływu na cerę
  • jest idealny do kąpieli
  • stosuje się w kompozycjach męskich wód toaletowych
  • jest często używany w gospodarstwie domowym jako środek odświeżający
  • używany w kuchni jako aromat i przyprawa
  • posiada silne właściwości odstraszające owady
Aromaterapia
Olejek lawendowy od dawna króluje wśród wszystkich olejków eterycznych stosowanych w aromaterapii. Uspokaja napięcie nerwowe, histerię, stres i depresję. Wykazuje działanie odprężające i relaksujące. Zmniejsza spontaniczną aktywność ruchową i pomaga w bezsenności.

Domowy zabieg aromaterapii można wykonać na wiele sposobów:
  • z użyciem kominku zapachowego, dyfuzora
  • masaż ciała
  • skropić olejkiem lawendowym pościel pod którą się śpi - wpływa na poprawę jakości snu
  • parówka – wdychanie olejku lawendowego (może pomoc zmniejszyć nasilenie migreny – cca 15 min)
  • aromatyczna kąpiel
Olejki eteryczne dobrze mieszające się z olejkiem lawendowym:
  • bergamotowy
  • cytrynowy
  • pomarańczowy
  • rozmarynowy
  • neroli
  • z drewna cedrowego
  • z sosny
  • z gałki muszkatołowej
  • szalwiowy
  • geranium
  • kamforowy
Przeciwwskazania:
  • nie stosować u niemowląt i dzieci do 2 roku życia
  • w okresie ciąży oraz w czasie karmienia piersią, w okresie przyjmowania leków oraz w przewlekłych chorobach, zanim użyjesz olejku, skontaktuj się z lekarzem.
  • olejek lawendowy stosowany w zbyt dużych ilościach może być neurotoksyczny
  • częste i intensywne stosowanie olejku lawendowego na skórę może prowadzić do podrażnień, dlatego warto wykonać próbę uczuleniową przed pierwszym użyciem i rozcieńczać produkt
  • lawenda może powodować reakcje alergiczne, dlatego przed zastosowaniem warto zapoznać się z jej działaniem.
  • osoby z wysokim ciśnieniem powinny być ostrożne
Skladniki: 100% czysty, naturalny, nierozcieńczony, spożywczy, esencjonalny olej Lavandula angustifolia.

Instrukcje użycia:
  • Ze względu na czystość olejku, należy go dozować z umiarem, kroplami.
  • Nie stosować bezpośrednio na błony śluzowe.
  • Jeśli chcesz nałożyć olejek na skórę, wymieszaj jego niewielką ilość z substancją nośną (olej roślinny, żel, ulubiony krem, żel pod prysznic, woda po goleniu, itp.). Nierozcieńczony może powodować podrażnienia skóry.
  • Olejek nie jest lekarstwem oraz nie zastępuje zróżnicowanej diety.
  • Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na składnik produktu.
  • Przechowywać w miejscach niedostępnych dla małych dzieci.
  • Unikać kontaktu olejku z oczami.
  • W okresie ciąży, przyjmowania leków, lub w przewlekłych chorobach zalecamy przed zastosowaniem olejku skonsultowanie się z lekarzem.
  • SZCZEGÓŁOWE INFO: Zasady stosowania olejków
Warunki użycia: Ostrożnie zamknij butelkę olejku i przechowuj w chłodnym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Właściwie przechowywane olejki zachowają swoją potencji przez wiele lat. Gwarantowany okres trwałości po otwarciu wynosi trzy lata (przy odpowiednim przechowywaniu).

Podstawową informacją przy stosowaniu olejków: Naturalne olejki roślinne należy stosować w mieszankach. Wymieszanie 2-3 olejków zwielokrotnia ich działanie. Możesz także dodawać olejki do kremów i balsamów, których normalnie używasz.

  • Dostawa produktu jest ograniczona do terytorium Polski.
  • Klient otrzyma opłacony towar w ciągu 2 - 5 dni roboczych.
  • Akceptowane sposoby płatności: Szybkie przelewy, Blik, Wplata na konto.
OpakowanieBrązowe szkło
Kraj pochodzeniaEgipt
Pojemność30 ml
Zapisz się do naszego newslettera

Aby otrzymywać informacje o promocjach i nowościach w naszym sklepie

Ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług statycznych, społecznościowych i funkcjonalnych. Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies można określić w ustawieniach przeglądarki internetowej. Politika cookies

Zgoda