Olejek sandałowy, eteryczny

Olejek sandałowy, eteryczny
159,00
Wybierz pojemość
- wybierz -
  • 30 ml
  • 60 ml
  • 135 ml
Zapytaj o produkt

Opis produktu

Drzewo sandałowe jest od wieków cenione przez wiele cywilizacji i religii. To samo dotyczy także olejku z drzewa sandałowego. Oprócz znaczenia kulturowego jest on także ważnym elementem medycyny ajurwedyjskiej. Inhalacje olejku były zalecane przy nieżycie górnych dróg oddechowych i infekcjach. Ekstraktu z sandałowca od wieków wykorzystywano do leczenia infekcji układu moczowego oraz dróg oddechowych.

Drzewo sandałowe jest dzisiaj jednym z najdroższych drzew na świecie. Okazuje się być bardzo bogate w antyoksydanty. Fakt ten stwarza olbrzymi potencjał w sferze kosmetyki. Dlatego na rynku możemy znaleźć tak wiele kosmetyków z ekstraktem z drzewa sandałowego.

Olejek sandałowy otrzymywany jest w procesie destylacji z parą wodną. Ma głęboki, drzewny, balsamiczny, bardzo trwały zapach i gęsta konsystencje. Ogólnie placi, ze im starsze jest drzewo, tym bardziej odżywczy, aromatyczny i intensywny będzie wydobyty z niego olejek. Dlatego do destylcji olejku używane są minimalnie 40-letnie fragmenty drzewa sandalowego.

Na świecie przyjęło się, że najlepszej jakości olejek jest pozyskiwany z indyjskiej odmiany drzewa sandałowego (Santalum Album). Trudno porównać go z innymi olejkami, ponieważ jest on wyjątkowo kompleksowy i posiada szeroki zakres terapeutycznych właściwości, dzięki którym jest on powszechnie dodawany do kosmetyków organicznych i preparatów medycyny naturalnej. Olejek można wmasować w skórę, stosować wewnętrznie lub rozkoszować się jego zapachem podczas aromaterapii. Konieczne jest jedynie przestrzeganie zasad użytkowania olejku, które opisano poniżej.

W pielęgnacji skóry mogą olejek sandałowy stosować nawet osoby z delikatną, atopową skórą.
  • nadaje się do produkcji domowych kosmetyków np. mydeł i preparatów do pielęgnacji skóry
  • zaleca się dodanie kilku kropelek olejku sandałowego do ulubionego balsamu do ciała, szamponu, żelu pod prysznic, kremu, itp. - dzięki temu możesz czerpać korzyści z jego pięknego zapachu i korzystnego wpływu na cerę
  • może być stosowany jako dodatek do ekskluzywnych szamponów i odżywek o działaniu przeciwłupieżowym, hamującym nadmierne przetłuszczanie się oraz wypadanie włosów
  • doskonale nadaje się do produkcji perfum męskich, dezodorantów do ciała oraz wody po goleniu
Zastosowania i właściwości surowca w mieszankach i produktach kosmetycznych:
  • usuwanie rozstępów i napinanie zwiędłej skóry
  • wygładzanie zmarszczek
  • odświeżanie oraz zmiękczanie skóry
  • wsparcie w leczeniu stanów zapalnych skóry (łuszczyca, egzemy, grzybice i trądzik)
  • pielęgnacja skóry tłustej, skłonnej do wyprysków
  • regeneracja naskórka
  • redukcja blizn i przebarwień skóry
  • wsparcie w zwalczaniu łupieżu i łojotoku 
Zastosowania i właściwości surowca w mieszankach do masażu:
  • zwiększanie przyczepność dziąseł do zębów
  • wzmacnianie mięśni i skóry
  • zmniejszanie skutków ubocznych zatruć lub ukąszeń owadów
Do masażu zaleca sie połaczenie z olejami ze słodkich migdałów, awokado, jojoba czy z pestek moreli.

Jakość surowca ma kluczowe znaczenie dla jakości samego produktu. Do produkcji olejku sandałowego firmy El-Baraka używane są starannie wyselekcjonowane surowce, pochodzące z upraw ekologicznych. Kolejnym istotnym aspektem zapewniającym wysoką jakość naszego produktu jest delikatna i sprawdzona metoda produkcji, a następnie odpowiednie przechowywanie olejku. Nasz olejek sandałowy, podobnie jak inne olejki firmy El-Baraka, jest czysty, nierozcieńczony i wyróżnia się wyjątkowo mocnym stężeniem. Z tego powodu dozuje się go kroplami. Przez długi czas zachowuje swoją skuteczność. Może być także używany w celach spożywczych.
 
Stosowany aromaterapeutycznie olejek sandałowy:
  • działa niezwykle kojąco
  • łagodzi napięcia nerwowe, lęki i bezsenność
  • tworzy atmosferę sprzyjającą refleksji i medytacji, odprężeniu
  • reguluje czynność układu hormonalnego
  • korzystnie wpływa na psychikę w okresie menopauzy
Olejek sandałowy jest jednim z najcenniejszych olejków stosowanych w perfumerii.
  • utrwala i harmonizuje kompozycje zapachowe
  • jest idealną bazą dla perfum orientalnych
  • ze względu na swoje uniwersalne aromatyczne właściwości, świetnie komponuje się z innymi olejkami
Szczególnie dobrze komponuje się z olejkiem
  • lawendowym
  • ylang-ylang
  • bergamotowym
  • różanym
  • paczulowym
Inne zastosowania:
  • doskonale nadaje się do kominka aromaterapeutycznego
  • jest zalecany dla inhalacji parowych
  • dobrze sprawdzi się również w dyfuzorach
  • nadaje się do kąpieli (to unikalny pomysł jak skorzystać ze skumulowanego działania związków eterycznych na skórę, mięśnie i umysł)
  • może być używany też w saunie
  • nadaje się do domowej produkcji świec zapachowych i odświeżaczy powietrza
  • można również dodawać go do prania oraz ekologicznych środków czyszczących
Przeciwwskazania
  • nie powinno się stosować doustnie przy ostrym zapaleniu nerek i ciąży
  • dzienna dawka olejku nie powinna przekraczać 1,5 g
  • należy przestrzegać zasad używania olejków esencjalnych i eterycznych
Skladniki: 100% czysty, naturalny, nierozcieńczony, esencjonalny olej Album Santalum.

Instrukcje użycia:
  • Ze względu na czystość olejku, należy go dozować z umiarem, kroplami.
  • Nie stosować bezpośrednio na błony śluzowe.
  • Jeśli chcesz nałożyć olejek na skórę, wymieszaj jego niewielką ilość z substancją nośną (olej roślinny, żel, ulubiony krem, żel pod prysznic, woda po goleniu, itp.). Nierozcieńczony może powodować podrażnienia skóry.
  • Olejek nie jest lekarstwem oraz nie zastępuje zróżnicowanej diety.
  • Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na składnik produktu.
  • Przechowywać w miejscach niedostępnych dla małych dzieci.
  • Unikać kontaktu olejku z oczami.
  • W okresie ciąży, przyjmowania leków, lub w przewlekłych chorobach zalecamy przed zastosowaniem olejku skonsultowanie się z lekarzem.
Warunki użycia: Ostrożnie zamknij butelkę olejku i przechowuj w chłodnym miejscu (w lodówce), z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Właściwie przechowywane olejki zachowają swoją potencji przez ługi czas. Gwarantowany okres trwałości po otwarciu wynosi jeden rok (przy odpowiednim przechowywaniu).

Podstawową informacją przy stosowaniu olejków: Naturalne olejki roślinne należy stosować w mieszankach. Wymieszanie 2-3 olejków zwielokrotnia ich działanie. Możesz także dodawać olejki do kremów i balsamów, których normalnie używasz.

  • Dostawa produktu jest ograniczona do terytorium Polski.
  • Klient otrzyma opłacony towar w ciągu 2- 5 dni roboczych.
  • Akceptowane sposoby płatności: Szybkie przelewy, Blik, Wplata na konto.
OpakowanieBrązowe szkło
Kraj pochodzeniaEgipt
Pojemność30 ml / 60 ml / 135 ml
ProducentEl-Baraka
Zapisz się do naszego newslettera

Aby otrzymywać informacje o promocjach i nowościach w naszym sklepie

Ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług statycznych, społecznościowych i funkcjonalnych. Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies można określić w ustawieniach przeglądarki internetowej. Politika cookies

Zgoda